Hoofdkantoor-HAL-Hotel_New_York-Rotterdam

Toen & nu

Toen

In vroeger tijden vertrokken vanuit Rotterdam vele Europeanen om armoede en/of geloofsvervolging te ontvluchten. Ze werden ook wel landverhuizers genoemd en vertrokken vooral naar Noord Amerika, vol hoop op een beter leven.
In 1873 werd de NV Nederlandsch Amerikaanse Stoomvaart Maatschappij (NASM) opgericht, in 1896 officieel Holland Amerika Lijn genoemd.
De landverhuizers gingen massaal aan boord in Rotterdam en kwamen veelal aan in New York, stad in The Promised Land: Amerika! Amerika!
Na ruim 100 jaar vervoer van passagiers verliet in 1971 de Nieuw Amsterdam de Maasstad voor zijn laatste oversteek en was er definitief een einde gekomen aan een groot stuk Rotterdamse scheepvaartgeschiedenis.

Het gebouw

Hotel New York is gevestigd in het prachtige voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, ook wel The Grand Old Lady genoemd.
Het hoofdkantoor werd in 1901 in Jugendstil stijl gebouwd door de architecten J. Muller, Droogleever Fortuin en C.B. van der Tak.
In 1977 verhuisde het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn naar Seattle en in 1984 stond het gebouw op de Wilhelminapier te koop.
Op een goede dag, begin jaren negentig, keken er vanaf de overkant een paar mensen op een speciale manier naar het gebouw.
Het gebouw spitste haar torens en liet de windvaan trots draaien in de wind. Ja, ik sta er nog!
Toen ontstond het idee: een hotel met een groot café-restaurant op de kop van de Wilhelminapier.
En op 5 mei 1993 opende Hotel New York haar nostalgische deuren.

  • Hotel bij Cruise Terminal Rotterdam

  • Hotel New York Rotterdam